Thuiswerken en thuis studeren is het nieuwe normaal geworden. Dit scheelt je reistijd en nog een voordeel is dat mensen gemiddeld genomen bewezen productiever zijn. Toch is thuisstudie niet voor iedereen weggelegd. In dit artikel geven we een aantal tips waarmee jij jouw productiviteit kan verbeteren. Hoe kun je het best jouw studeerkamer inrichten?

1: Meer licht in studeerkamer

Heb jij thuis soms moeite met het opstarten van jou studiedag? Misschien is jouw studeerkamer dan te donker. In een donkere ruimte heb je minder energie. Zorg daarom dat er voldoende daglicht binnenkomt, zodat je voldoende energie krijgt en ben je beter in staat om hard te leren.

Laat meer licht binnen met transparante raamdecoratie. Het creëert mooie lichtinval, verhoogt de sfeer én jouw energielevel. Een aanrader zijn transparante of semi-transparante rolgordijnen, zoals deze: www.rolgordijnenexpert.nl/transparant. Ze halen de scherpte uit de zon, maar biedt tegelijkertijd privacy aan de ruimte.

2: Comfortabele werkplek

Ook een goede werkhouding verhoogd jouw productiviteit. Hoe maak je een werkplek comfortabeler? Zorg er in ieder geval voor dat de bovenkant van jouw scherm op ooghoogte is. Schaf hiervoor een laptopstandaard aan of stapel wat boeken op elkaar. Maak ook gebruik van een ergonomische of verstelbare stoel die je naar jouw lengte kun aanpassen. Verder zijn een losse muis en een los toetsenbord ook bevorderen voor een goede houding:

          comfortabele stoel;

          bureau/tafel op ontspannen hoogte;

          laptop en/of scherm op ooghoogte;

          losse muis;

          los toetsenbord.

Helemaal comfortabel zou een smart rolgordijn met stembediening zijn. Hierbij hoef je niet op te staan om het gordijn open of dicht te doen en kun je genieten van deze luxe tijdens het studeren.

3: Ontspannen studeerkamer

Hoe creëer je nou die inspirerende en ontspannen studeerkamer? Hoewel hogescholen en universiteiten soms onpersoonlijk en kil zijn ingericht, kun jij jouw eigen studeerkamer zo persoonlijk en gezellig maken als je wilt. Een fijne studieruimte is goed voor je creativiteit. Richt het naar jouw stijl en smaak in, zodat je er graag wil studeren.

4: Routine en structuur

studeren

Deze twee factoren maken studeren vanuit huis een stuk gemakkelijker. Start elke dag rond dezelfde tijd op, houd routine in pauzes en structureer jouw taken. Hoe doe je dat?

          Begin met een frisse start: koele douche of blokje om wandelen

          Houd structuur in je werktijden

          Structureer jouw taken door to-do-lijstjes te maken

De to-do-lijstjes hebben nog een voordeel. Het afvinken van een taak aan jouw lijst maakt een geluk stofje vrij. Als je dit regelmatig doet, dan blijft je heerlijk vrolijk aan het werk!

5: Opgeruimde en ruimtelijke studeerkamer

Vind jij het lastig om te focussen en om taken gedaan te krijgen tijdens thuiswerken? Zorg voor overzicht in jouw studeerkamer. Ruim het op, houd het netjes, zorg dat je de benodigde kantooraccessoires bij de hand hebt. Denk ook aan bijvoorbeeld handige post-its, een whiteboard en een checklist notitieblok.

Ook kleuren zijn bepalend voor een opgeruimde ruimtelijke sfeer. Maak gebruik van lichte kleuren, waarbij je kunt denken aan lichte vloer, beige gordijnen op maat en rustig ogende wanden. Vermeid felle en donkere kleuren in de studeerkamer.

6: Communiceren met studiebegeleiders

studeren

Hoe lastig het soms ook kan zijn, houd veel contact met jouw studiebegeleider(s). Communiceer veel, over wat er lukt, maar ook wat even niet gaat. Ook als iets niet 100% duidelijk is, kun je dit het best meteen aangeven. Videobellen of bellen is de meest efficiënte manier van communicatie op afstand.

7: Voordelen van thuis studeren

Raak niet in een negatieve sleur van thuis studeren. Hoewel thuisstudie niet altijd even gemakkelijk is, heeft het ook vele voordelen. Probeer hier op te focussen. Als je er positief in blijft staan, dan zal de stage je een stuk beter af gaan! Een aantal grote voordelen zijn:

1.       Geen drukke spitstreinen

2.       Meer tijd met huisgenoten

3.       Geen reistijd naar het kantoor