Wist je dat naar school toe gaan ook leuk kan zijn? Veel mensen denken dat school saai en vervelend is, maar dat hoeft zeker niet zo te zijn! Naar school toe gaan moet juist leuk zijn, omdat je er als leerling veel bent. Het is jammer dat je vijf dagen per week naar een plek toe moet waar je het niet leuk vindt. Het is namelijk een belangrijk onderdeel van je leven en het kan een verschil maken in wie je wordt en wat je bereikt.

Het is een uitdaging om leerlingen te motiveren en hen te helpen plezier te hebben in het leren. Om ervoor te zorgen dat je als school een leuk lesprogramma kan bieden zodat kinderen met plezier naar school gaan, kun je de volgende tips gebruiken!  

    1. Kijk wat je leerlingen nodig hebben

Allereerst is het belangrijk om te beseffen dat elk kind ander is en dus verschillende dingen leuk vindt. Daarom is het belangrijk om verschillende onderwijsmethoden en technieken uit te proberen om erachter te komen wat het beste werkt voor elke leerling.

    2. Zorg voor een positieve sfeer

Om ervoor te zorgen dat kinderen met plezier naar school gaan is het belangrijk dat de klas een positieve en relaxte sfeer heeft. Leerlingen moeten het gevoel hebben dat ze zich op hun gemak voelen en dat het oké is om fouten te maken. Ze moeten het gevoel krijgen dat ze helemaal zichzelf mogen zijn in de klas.

    3. Gebruik digitale lessen

Het gebruik van digitale lessen van bijvoorbeeld smart2scool.com kan het onderwijs leuker en interactiever maken. Dit kan door bijvoorbeeld video’s, interactieve apps of online quizzen te gebruiken. Leerlingen kunnen zo op een speelse manier leren en hun kennis toepassen.

    4. Maak gebruik van spellen en wedstrijden

Leerlingen zijn vaak gemotiveerd door spelletjes en wedstrijden. Zeg nou zelf, wie houdt er niet van winnen? Het is belangrijk om spellen en wedstrijden te kiezen die gerelateerd zijn aan het onderwerp dat wordt behandeld. Hierdoor worden de leerlingen meer betrokken bij het onderwerp en vinden ze het leuk om hun kennis toe te passen. Zorg er wel voor dat de wedstrijden en spellen eerlijk zijn en dat iedereen de kans heeft om te winnen.

     5. Maak gebruik van verhalen en voorbeelden

Wat ook goed werkt om lessen leuker en interessanter te maken zijn voorbeelden te gebruiken van verhalen. Door te werken met echte voorbeelden en praktijksituaties, kunnen leerlingen zich beter voorstellen hoe het later van toepassing kan zijn in het echte leven. Dit kan hen motiveren om de stof echt te willen begrijpen.