Het woord examens is voor veel studenten al een woord die ze het liefst uit het woordenboek willen knippen. Het moment waarop het studentenleven toch iets minder leuk wordt, doordat er hard gestudeerd moet worden. Je wilt immers toch graag je studiepunten halen en bewijzen dat je het in je hebt om naar het volgende studiejaar te gaan. Daarnaast geven studiepunten ook vaak een bindend advies of je wel of niet door mag met de studie. Daarom extra belangrijk dat deze punten gehaald gaan worden. Met onderstaande tips helpen we je graag op weg!

Zorg voor ritme tijdens examens

Heb je een duidelijk examenoverzicht in beeld? Dan is het verstandig om op tijd te beginnen met studeren. Iedereen heeft vaak een moment op de dag waarop je het meest productief bent. Ben je juist een vroege vogel of piek je liever in de late avonduren? Als je weet op welke momenten je het meest productief bent, dan kun je ook dit ritme aanhouden voor het leren van je examens. Probeer een goede nachtrust te pakken en probeer met regelmaat lekker te sporten en te ontspannen. Je kunt niet de hele dag blokken, maar een hele dag ontspannen tijdens examens zit er ook niet in: probeer hierin een goede balans te vinden.

Start op tijd met leren

We weten dat het last-minute studeren niet altijd voordelen kent, maar dat het ook kan zorgen voor veel examenstress. Toch belandt iedere student wel op zo’n punt waarbij er wordt afgevraagd of ze nu juist beter wel of niet naar die ene borrel kunnen gaan of toch liever in de studieboeken moeten duiken. Een goede planning zorgt hiervoor voor het halve werk. Je mag best wat leuks inplannen, mits je op tijd start met leren. Wanneer je aan het begin van je semester goed de stof bijhoudt, dan heb je daar op het einde profijt van. Wanneer je geen zin hebt om zelf samenvattingen te schrijven, dan kun je ook samenvatting kopen. Zo houdt je meer tijd over voor de start van je examens.

Kies voor bewuste voeding

Zeker tijdens stressvolle periodes zoals examens is het belangrijk om genoeg en voldoende te eten. Je wilt natuurlijk het liefst zo min mogelijk tijd verliezen wanneer je leert, maar toch is het belangrijk om goed de tijd te nemen om te eten. Wanneer je deze vaste momenten inplant tijdens het studeren, dan kun je er een bewust ontspanningsmomentje van maken. Niet geheel onbelangrijk: probeer je hersenen voldoende te hydrateren door minimaal 1,5 liter per dag te drinken. Zo verminder je je stress en kun je hopelijk met een opgeheven hoofd je studiepunten binnen slepen!