Als je een vak moet leren met veel begrippen en verbanden dan is het goed om dit ‘s avonds te doen! We zeggen wel eens voor de grap ‘leg je boek onder je kussen, dan weet je morgen alles’. Nou, dat werkt helaas niet, vlak voor het slapen gaan werkt wel heel erg goed. Want, wat blijkt: Dat wat je kort voor het slapen gaan hebt geleerd wordt extra goed opgeslagen in jouw brein als je slaapt. 

Vanaf nu kun je dus het beste voor vakken als aardrijkskunde, maatschappijleer of geschiedenis leren in de avond. Als je slaapt verwerken je hersenen alles wat je die dat hebt meegemaakt en geleerd en wat het laatste is gebeurt wordt het beste verwerkt. Door vlak voor het slapen gaan te leren vergroot je de kans dat jouw brein hiermee ‘s nachts aan de slag gaat. Wellicht ga je er zelfs over dromen. Reserveer daarom iedere avond in het laatste uur voor je gaat slapen een half uurtje om een aantal belangrijke en moeilijk zaken door te nemen. Je kunt kiezen voor een samenvatting, flashcards, filmpjes of je pakt je boek er gewoon bij. 

Dit werkt ook erg goed voor een toets waarvoor je last minute (één dag van te voren) begint. Studeer die dag flink op alle stof en neem alle moeilijke onderwerpen voor je gaat slapen nog één keer doen. 

Dus, ’s avonds leren voor een aardrijkskundetoets of geschiedenis examens kan zeker, je weet waarschijnlijk meer van de stof die je ’s avonds hebt geleerd dan van de stof die je de vorige ochtend hebt doorgenomen.