Heb je een tussenjaar of heb je vertraging opgelopen op een ander vlak? Dan wil je natuurlijk graag bezig zijn, dit kan je gaan doen door te gaan werken een bepaald aantal uur in de week. Of je kiest er misschien voor om te gaan reizen. Er zijn genoeg mogelijkheden. Ook kan je er voor kiezen om je verder te ontwikkelen en een cursus of opleiding te volgen van een korte periode. Nu denk je natuurlijk daar geen zin in te hebben, maar sommige cursussen of opleidingen hebben maar een korte duur en kunnen je wat brengen. Zo kan je ook werken aan je cv. Vaak wil je ook graag dat je deze cursussen makkelijk thuis kan doen en niet steeds naar locatie hoeft. Verder in deze blog is beschreven wat je allemaal kunt doen in een tussenjaar om je verder te ontwikkelen.

Talen

De meest voorkomende opleidingen en cursussen zijn op het gebied van taal. Het is heel leuk om een nieuwe taal te leren, en het kan enorm handig zijn als je een stage wilt gaan lopen in het buitenland of als je op vakantie gaat. Veel cursussen zijn één keer in de week op een avond te volgen, en sommige zijn ook online te volgen. Zo kan je de talen Engels, Spaans, Chinees, Frans, Duits en bijvoorbeeld Italiaans leren. Ook kan je natuurlijk dit weer op je cv zetten, en misschien ben je in de toekomst wel interessanter voor werkgevers. Deze studies of cursussen zijn op elk niveau te volgen.

Technologie

Tegenwoordig is technologie heel belangrijk. Ook in de corona tijd zijn we erachter gekomen dat heel veel fysieke momenten van overleg niet meer nodig zijn. Ook blijkt dat veel mensen productiever zijn doordat ze nu thuiswerken met de juiste technologie. Dit zorgt er ook voor dat de vraag naar hoogopgeleide ICT’ers groter wordt. Als je zeker wilt weten dat je na een studie aan de bak komt, dan is het op IT gebied. Naast ICT’er worden, is het ook belangrijk dat je goed kan omgaan met de technologie. Zo zijn er cursussen te volgen over bijvoorbeeld programmeren, excel en andere computervaardigheden. Door jezelf te ontwikkelen op dit gebied, ga je ook mee met de tijd en kan je weer laten zien op je cv dat je dat ook in je arsenaal hebt.

Sport

In een tussenjaar kan je natuurlijk werken aan je eigen gezondheid door veel te sporten en goed te eten. Ook kan je bepaalde cursussen of opleidingen volgen die maar één jaar duren en waar je 1 keer in de week mee bezig bent. Misschien ben je van plan om een sportopleiding te volgen of heb je vertraging opgelopen op je opleiding. Dan kan het interessant zijn om een cursus te volgen die aansluit op je opleiding. Wil je misschien personal trainer worden? Dan kan je bijvoorbeeld naast een sportopleiding al een cursus doen van 4 tot 6 maanden om alles te weten over het beroep personal trainer. Zo kan je een opleiding personal trainer HBO volgen, maar ook MBO. Deze opleidingen zijn ook online te volgen, dus je kan makkelijk thuis de kennis vergaren. Zo’n opleiding kan ook soms al genoeg zijn om aan de bak te kunnen bij een sportschool of andere sportinstelling.

Overige skills

Naast cursussen kan je ook overige skills ontwikkelen in het tussenjaar wat je hebt. Zo kan je misschien je verdiepen in het maken van een website, of kan je dingen opzoeken over het maken van mooie foto’s of sieraden. In een tussenjaar heb je de vrijheid, waarom niet een nieuwe skill leren? Misschien weet je ook niet wat je wilt worden, dan is het ontdekken van verschillende mogelijkheden ook een zeer interessante bezigheid. Zo kan je ook een paar dagen al ergens meelopen, of kan je een korte stage lopen, of een bepaalde bijeenkomst bijwonen. Al deze kleine dingen kunnen ervoor zorgen dat je steeds beter weet wat je in de toekomst wilt. Ook leer je door veel dingen te doen steeds meer mensen kennen, wat later ook goed is voor je netwerk.